Sinds 1965 het schoenherstellersbedrijf in het centrum van Zutphen.

Het team

Mitchel Leijser

Mijn naam is Mitchel Leijser en sinds 1 januari 2017 eigenaar van Schoenmakerij ’t Centrum. Begin 2011 kwam ik in aanraking met het schoenmakers vak, dit doordat de schoenmaker in het dorp personeel zocht. Na enkele maanden in de schoenmakerij gewerkt te hebben had ik al gauw in de gaten dat dit het juiste beroep voor mij was “Schoenen maken”.

In 2012 ben ik begonnen aan de Dutch Health Tech Academy in Utrecht. Hier ben ik de opleiding Schoensteller gaan volgen. Dit was erg leerzaam en tijdens het 1e leerjaar werd ik op de Europese Vakwedstrijden bekroond met Zilver. In juni 2013 zag ik dat bij Schoenmakerij ‘t Centrum een vacature vrij kwam. Bij navraag bleek je ook in aanmerking te komen voor overname van de zaak. Dit leek mij het uitgelezen moment om in gesprek te gaan met Ben Benerink. Wij waren er al snel uit en Ben en ik zagen het helemaal zitten. Ik zag een zaak met historische elementen en zag in Ben een vakkundig leermeester. In september 2013 ben ik in dienst getreden. Het 2e leerjaar was een mooi jaar, ik won de Europese Vakwedstrijden en kreeg goud voor mijn ingezonden schoenen, naast deze prijs mocht ik ook de HBA prijs in ontvangst nemen. Ook mijn leerjaar sloot ik af met een werkstuk en deze werd bekroond met de “Zilveren Hamer”, dit is de hoogste onderscheiding die je als leerling schoenhersteller kan ontvangen. Ik sloot mijn opleiding af met een hele grote glimlach. In 2014 en 2015 heb ik ook deel genomen in de Europese Vakwedstrijden voor Schoenherstellers, en heb ik de gouden en zilveren prijs in ontvangst mogen nemen.

De afgelopen jaren hebben wij hard gewerkt richting de overname en afgelopen januari 2017 was het moment dan daar. Ik draaide de sleutel om en stond ineens in mijn eigen schoenmakerij. Elke dag word ik wakker met een lach en ga ik uw schoenen of lederwaren weer voorzien van een 2e leven. Wat is er nu mooier dan de glimlach van een tevreden klant, wanneer de reddeloos verloren schoenen weer in nagenoeg perfecte staat worden opgehaald? Daar doe ik het voor!  

Riyad Mousa

Hallo ik ben Riyad Mousa en ik ben werkzaam bij Schoenmakerij ’t Centrum. 33 jaar geleden geboren in Syrie maar door de situatie konden we daar niet blijven en ben ik gaan zoeken naar een andere plek om een toekomst op te bouwen. Ik woon sinds 2015 in Nederland en gedurende de laatste jaren heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan. In Syrie was ik van af jongs af aan al werkzaam als schoenmaker in een kleine fabriek en dat werk wou ik toch weer gaan doen.

In Nederland kreeg ik bij een kleine fabriek een leerstage, maar helaas kon ik hier niet blijven werken. Toen kwam ik in contact met Mitchel Leijser, hij vroeg of ik langs kon komen voor een kennismakingsgesprek. Dit was een leuk en open gesprek. We hebben toen samen 2 dagen in de winkel gewerkt, zodat we konden zien wat ik al allemaal kon. Mitchel bood mij een contract aan en vanaf 15 Oktober 2019 ben ik Schoenhersteller bij Schoenmakerij ’t Centrum. 

Ik vind het een heel erg leuk, mooi en eervol beroep. Mensen zijn echt blij als wij hun schoenen weer netjes hebben gerepareerd. Elke dag ga ik met een glimlach naar mijn werk en collega’s en naar u. Ik zie jullie graag snel bij ons in de winkel, ik ben in ieder geval klaar voor al uw reparaties.

Ariska van den Berg

Hoi, Ik ben Ariska van den Berg en ik ben 28 jaar. Ik woon samen met mijn vriend en 3 prachtige kinderen in het buitengebied van Zutphen. Mijn hobby’s zijn natuurlijk mijn kinderen maar ook mijn paarden die ik verzorg en wedstrijden mee rijd. Jaren heb ik ook stalling voor paarden en pony’s gehad maar dit werd mij helaas te veel. Sinds 8 oktober 2019 ben ik werkzaam bij Schoenmakerij ’t Centrum, via een vriendin kwam ik met Mitchel in gesprek, van te voren had ik nooit verwacht dat ik ooit in deze branche werkzaam zou gaan zijn. 

Maar nu ik van deze branche heb mogen proeven vind ik het super leuk. Er is zoveel te leren, elke dag pak ik nieuwe kansen en leer ik weer iets nieuws. Geen reparatie is hetzelfde en alles moet met een frisse blik worden bekeken. Er valt nog een hoop te leren en dat is maar goed ook, want ik zie mezelf dit nog heel lang doen. Ik hoop u gauw in de winkel te zien zodat ik u kan adviseren of u verder kan helpen.