Sinds 1965 het schoenherstellersbedrijf in het centrum van Zutphen.

Het team

Mitchel Leijser

Mijn naam is Mitchel Leijser en sinds 1 januari 2017 eigenaar van Schoenmakerij ’t Centrum. Begin 2011 kwam ik in aanraking met het schoenmakers vak, dit doordat de schoenmaker in het dorp personeel zocht. Na enkele maanden in de schoenmakerij gewerkt te hebben had ik al gauw in de gaten dat dit het juiste beroep voor mij was “Schoenen maken”.

In 2012 ben ik begonnen aan de Dutch Health Tech Academy in Utrecht. Hier ben ik de opleiding Schoensteller gaan volgen. Dit was erg leerzaam en tijdens het 1e leerjaar werd ik op de Europese Vakwedstrijden bekroond met Zilver. In juni 2013 zag ik dat bij Schoenmakerij ‘t Centrum een vacature vrij kwam. Bij navraag bleek je ook in aanmerking te komen voor overname van de zaak. Dit leek mij het uitgelezen moment om in gesprek te gaan met Ben Benerink. Wij waren er al snel uit en Ben en ik zagen het helemaal zitten. Ik zag een zaak met historische elementen en zag in Ben een vakkundig leermeester. In september 2013 ben ik in dienst getreden. Het 2e leerjaar was een mooi jaar, ik won de Europese Vakwedstrijden en kreeg goud voor mijn ingezonden schoenen, naast deze prijs mocht ik ook de HBA prijs in ontvangst nemen. Ook mijn leerjaar sloot ik af met een werkstuk en deze werd bekroond met de “Zilveren Hamer”, dit is de hoogste onderscheiding die je als leerling schoenhersteller kan ontvangen. Ik sloot mijn opleiding af met een hele grote glimlach. In 2014 en 2015 heb ik ook deel genomen in de Europese Vakwedstrijden voor Schoenherstellers, en heb ik de gouden en zilveren prijs in ontvangst mogen nemen.

De afgelopen jaren hebben wij hard gewerkt richting de overname en afgelopen januari 2017 was het moment dan daar. Ik draaide de sleutel om en stond ineens in mijn eigen schoenmakerij. Elke dag word ik wakker met een lach en ga ik uw schoenen of lederwaren weer voorzien van een 2e leven. Wat is er nu mooier dan de glimlach van een tevreden klant, wanneer de reddeloos verloren schoenen weer in nagenoeg perfecte staat worden opgehaald? Daar doe ik het voor!  

Riyad Mousa

Hallo ik ben Riyad Mousa en ik ben werkzaam bij Schoenmakerij ’t Centrum. 33 jaar geleden geboren in Syrie maar door de situatie konden we daar niet blijven en ben ik gaan zoeken naar een andere plek om een toekomst op te bouwen. Ik woon sinds 2015 in Nederland en gedurende de laatste jaren heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan. In Syrie was ik van af jongs af aan al werkzaam als schoenmaker in een kleine fabriek en dat werk wou ik toch weer gaan doen.

In Nederland kreeg ik bij een kleine fabriek een leerstage, maar helaas kon ik hier niet blijven werken. Toen kwam ik in contact met Mitchel Leijser, hij vroeg of ik langs kon komen voor een kennismakingsgesprek. Dit was een leuk en open gesprek. We hebben toen samen 2 dagen in de winkel gewerkt, zodat we konden zien wat ik al allemaal kon. Mitchel bood mij een contract aan en vanaf 15 Oktober 2019 ben ik Schoenhersteller bij Schoenmakerij ’t Centrum. 

Ik vind het een heel erg leuk, mooi en eervol beroep. Mensen zijn echt blij als wij hun schoenen weer netjes hebben gerepareerd. Elke dag ga ik met een glimlach naar mijn werk en collega’s en naar u. Ik zie jullie graag snel bij ons in de winkel, ik ben in ieder geval klaar voor al uw reparaties.

Tom Winters

Hoi ik ben Tom Winters. 

Ik volg de opleiding tot Shoe Developer op de Dutch Health Academy te Utrecht. Want in de toekomst zou ik graag mijn eigen nette schoenenlijn opzetten, en mensen blij maken met mijn creaties.

Nu in het 1e jaar moet ik een stage lopen van 8 weken, en ik ben blij dat ik die bij Schoenmakerij ‘t Centrum vond. Van 1 van de klanten kreeg ik zijn afgedankte schoenen en hier kan ik al mijn opdrachten in verwerken, waarvoor ik de klant enorm dankbaar ben.

Ik sta klaar om al u schoenen te repareren.